Ochutnajte lahôdky z Balkánu

Zmes kultúr, chutí i vôní – aj také je horúce Španielsko, ktoré nie je iba vychýrenou dovolenkovou destináciou, ale aj gastronomickou veľmocou. Spoznajte tie najlepšie balkánske delikatesy a lahôdky, ktoré uspokoja chuťové poháriky aj tých najnáročnejších gurmánov.
Paella
Slováci majú bryndzové halušky, Španieli zas paellu. Paella je najobľúbenejšie a zároveň najznámejšie jedlo tohto južanského národa, pričom každá rodina má svoj vlastný recept na jej dokonalú prípravu.
Základom je vždy ryža, ktorá by mala byť v ideálnom prípade zafarbená pravým šafranom. Španielsko je totiž jednou z posledných európskych bášt, kde sa táto kráľovská rastlina pestuje.
Tradičná paella je mäsová, no môžu v nej byť aj morské plody.
Kolískou paelly je Valencia. Kedysi dávno roľníci do ryže pridávali to, čo „komora dala“, predovšetkým však zeleninu a kuracie či králičie mäso. Takáto paella ľuďom zachutila, a tak niet divu, že časom prenikla aj do gastronómie ďalších španielskych provincií, ktoré si ju upravili podľa svojho gusta. Populárna je preto aj paella s morskými plodmi, ako sú krevety či sépia.
Kolískou paelly je Valencia a ochutnať ju môžete doslova na každom rohu.
Ak by ste si však chceli pochutnať na tej najlepšej, navštívte reštauráciu El Racó de la Paella vo Valencii, ktorá má u hostí mimoriadne dobré hodnotenia.

salt-1914130_960_720

Tapas
Španielska kuchyňa prináša množstvo prekvapení a jedným z tých príjemných sú určite tapas. Ani si ich neobjednáte a už vám pristanú na stole.
Ide o rozmanité jednohubky, ktoré vám reštaurácia donesie ako „všimné“, aby ste si skrátili čakanie na hlavné jedlo. Je to milý zvyk, ktorý sa, našťastie, pomaličky rozširuje už aj mimo Španielska, čo je skvelé.
Španielske tapas si zamilujete.
Tapas sú však ponímané nielen ako akýsi predkrm, ale aj ako plnohodnotné jedlo, a tak si ich môžete objednať aj vo väčšom množstve. Olivy, domáce syry, rôzne nátierky, mini tortilly či menšie bocadillos a množstvo ďalších chuťoviek – v Španielsku sa naozaj nestane, že by ste alkohol v bare nemali čím zajedať.
Tapas a tradičný „krvavý“ nápoj menom sangría k sebe neodmysliteľne patria.
Tapas sú u Španielov mimoriadne obľúbené, jedia ich prakticky stále a dokonca majú na ich konzumáciu aj špeciálne určené sloveso „tapear“. Takže sa ho stačí iba naučiť a degustácia španielskej kuchyne sa môže začať.

vajíčkový šalát

Tortilla de patatas
Keď sa povie tortilla, mnohým napadne ako prvé Mexiko. Španielska tortilla je však úplne iná a kukuričnú múku by ste v nej hľadali iba ťažko.
Skvelá nielen na raňajky, ale po celý deň.
Tortilla de patatas je zmes zemiakov, ktoré sa smažia na olivovom oleji, až zmäknú a sčasti sa opečú. Potom sa k nim pridá cibuľa a omeleta z vajíčok, až z toho celého napokon vznikne hutné cesto. Túto klasickú kombináciu však možno dochutiť aj pridaním zeleniny či tradičnej šunky jamón.
Tradičnú španielsku šunku jamón kúpite na každom trhovisku.
Španielska tortilla sa krája ako pizza a podáva sa teplá aj studená, ako hlavné jedlo, ale aj ako príloha k iným jedlám. Ak teda chcete ochutnať pravú španielsku kuchyňu, tortilla de patatas by vám na tanieri rozhodne nemala chýbať.
Patatas bravas
Kým mexická kuchyňa je známa rôznymi pikantériami, v tej španielskej by ste štipľavé jedlá hľadali iba ťažko. Výnimkou sú však patatas bravas, ktorých názov by sme mohli preložiť ako „odvážne zemiaky“.
Ak máte radi štipľavé, patatas bravas sú pre vás tá správna voľba.
A dať si ich je naozaj poriadne odvážne. Biele zemiaky sa pokrájajú na kocky, osmažia a dochutia pikantnou omáčkou z rajčín a paprík. Ak ste teda fanúšikom štipľavého, patatas bravas sú pre vás tá správna voľba.
Rabo de Toro
Tento španielsky pokrm nie je až taký známy, no jednoznačne patrí medzi najväčšie fajnoty. Teda pokiaľ vám nevadí, že budete jesť rabo de toro, čiže chvost z býka.
Recept na toto nezvyčajné jedlo pochádza z obdobia starovekého Ríma, no dlho bol v zabudnutí. Až v 19. storočí jeho čaro objavili španielski toreádori a spopularizovali ho naprieč celou krajinou.