Kakao je dnes považované za superpotravinu. Je bohaté na tuky, minerály a vitamíny. Niektorí ľudia, sa však jeho konzumácií vyhýbajú, a to práve kvôli vysokému obsahu tukov. Ak k nim patríte, no na druhej strane tento hnedý prášok milujete, vyskúšajte veľmi chutnú a zdravú alternatívu, takzvaný carob.

rohovník
 
Niečo málo z botaniky
 
Jedná sa o  plody stromu s názvom rohovník obyčajný. Jeho domovom je stredný východ. Dnes však rastie aj na iných miestach. Nájdete ho napríklad Taliansku, Španielsku, či Grécku, ale taktiež Austrálií, Indii a Afrike. O tejto potravine ste už možno počuli, no pod iným názvom, a to svätojánsky chlebík.
 
Chutný a zdravý
 
Táto surovina je vhodná najmä pre tých, ktorí športujú, alebo majú fyzicky náročné povolanie. Až z päťdesiatich percent je tvorený z cukru. Zvyšok sú plnohodnotné bielkoviny, minerály a vitamíny. Je taktiež výborným zdrojom vlákniny a antioxidantov.

kořen
 
Minerálne látky:

  • Vápnik (v porovnaní s kakaom ho obsahuje až dvakrát viac)
  • fosfor
  • draslík
  • zinok

Vitamíny

  • vitamín K
  • vitamín E
  • riboflavín

 
Prečo je zdravší ako kakao
 
V porovnaní s klasickým kakaom obsahuje navyše omnoho menej tukov. Takže ak chudnete, alebo si iba strážite svoju postavu, práve carob,  je pre vás ideálnou náhradou. Jeho prirodzene sladká chuť je výhodou, pretože ak ho pridáte napríklad o mlieka, už nemusíte používať žiadne iné sladidlá. Aj preto sa odporúča ho podávať deťom, namiesto rôznych kakaových nápojov, ktoré sú cukrom doslova nabité. Po tejto potravine, by ste sa mali poobzerať aj vtedy ak trpíte alergiou na kakaové bôby, alebo máte problémy s pečeňou.
Ak si ho kúpite vo forme prášku, môžete ho pridať napríklad do smoothie, jogurtov, koláčov, alebo na dochutenie iných sladkých pokrmov.
 
A čo cena?
400 gramové balenie BIO prášku si kúpite za necelé tri eurá. Cenu by sme teda mohli pokladať za prijateľnú, dokonca za nižšiu ako pri obyčajnom kakaovom prášku.